welcome

ျပင္ဦးလြင္ကခင္မင္လွစြာၾကိဳဆုိပါ၏ ျပင္ဦးလြင္ကခင္မင္လွစြာၾကိဳဆုိပါ၏ ျပင္ဦးလြင္ကခင္မင္လွစြာၾကိဳဆုိပါ၏ ျပင္ဦးလြင္ကခင္မင္လွစြာၾကိဳဆုိပါ၏ ျပင္ဦးလြင္ကခင္မင္လွစြာၾကိဳဆုိပါ၏ ျပင္ဦးလြင္ကခင္မင္လွစြာၾကိဳဆုိပါ၏ ျပင္ဦးလြင္ကခင္မင္လွစြာၾကိဳဆုိပါ၏ ျပင္ဦးလြင္ကခင္မင္လွစြာၾကိဳဆုိပါ၏

Thursday, August 15, 2013

ဝိုင္ခို်ခို်တခြက္



ဝိုင္ခို်ခို်တခြက္ Print Email
Written by မိုးမခ   
  ေဆာင္းရာသီ နွင္းမႈန္ျကားက ခ်ယ္ရီေျမျပင္ဦးလြင္ကို အလည္လာခဲ့မယ္ဆိုရင္ေတာ့ အေအးဒဏ္ကို အံတုဖို့ေနြးေထြးမႈတခုေတာ့ လိုအပ္မွာပါ။ ေနာက္ဆံုးေပၚအေနြးထည္နဲ့ heater ေတြထက္ ''ဝိုင္ခို်ခို်တခြက္'' ကေတာ့ျပင္ဦးလြင္ရဲ့ အေနြးေထြးဆံုး ျကိူဆိုမႈပါပဲ။

ဝိုင္? သူ့ရဲ့ေဝါဟာရကို အလြယ္တကူေျပာရမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အခ်ဉ္ေပါက္ျပိးေသာေပ်ာ္ရည္ (fermented juice) လို့ဆိုရမွာပါ။

 အသီးမွပါေသာ အက္ဆစ္၊ သဘာဝတေဆးနွင့္သျကားတို့ ေပါင္းစပ္ထားတဲ့ ေပ်ာ္ရည္တခုပါ။ တခို့်ကမသိလို့ေမးျကတယ္။ ဝိုင္ထဲမွာ အရက္ပါသလားတဲ့။

ဟုတ္ကဲ့၊ ပါတယ္လို့ေျပာရမွာပါ။ အေျကာင္းကေတာ့ အသီးမွာပါတဲ့ သဘာဝတေဆးဟာ သျကားနဲ့ဓာတ္ျပုျပီး သျကားကို  Carbon Dioxide နဲ့ alcohol အျဖစ္ အသြင္ေျပာင္းလိုက္လို့ပါပဲ။ ဒီျဖစ္စဉ္ကို အခ်ဉ္ေပါက္ျခင္း (fermentation) လို့ေခၚပါတယ္။




Sugar + Yeast ===> Alcohol + Carbon Dioxide

အခ်ဉ္ေပါက္ျခင္းရဲ့ ဓာတ္ကူပစ0x081စည္းကေတာ့ အသီးမွာပါရိွေနတဲ့ အက္ဆစ္ပဲျဖစ္တယ္။ ဒီျဖစ္စဉ္မွာ သဘာဝတေဆးဟာ သူတတ္နိုင္သေလာက္ သျကားကို ျဖိုခဲြပစ္လို့ alcohol အနည္းငယ္သာ ထြက္ရိွျပီး လက္က်န္သျကားက အရည္ထဲမွာပိုမ်ားေနလို့ ခို်ျမေနတဲ့ ဝိုင္ရဲ့ အရသာကို ခံစားရမွာပါ။ (2 to3) alcohol percentage ေလာက္ေတာ့ပါမွာပါ။ Percentage အရမ္းကိုနည္းပါတယ္။ အရက္ကေတာ့ ေပါင္းခံရည္ျဖစ္ျပီး ဝိုင္ကေတာ့ ေပါင္းမခံရေသးတဲ့ အခ်ဉ္ေပါက္ျပီး အရက္ပါသည့္ အရည္ဆိုလွ်င္ သေဘာေပါက္မယ္လို့ယူဆပါတယ္။ ဒါကေတာ့ ဝိုင္ခိူ်ခိူ် (သို့) pure wine ရဲ့ အေျခခံပံုစံပါ။

အျပင္းျကိူက္သူေတြအတြက္လဲ ေနာက္ထပ္ဝိုင္အမို်းအစား တခုရိွတယ္။ Dry Wine လို့ေခၚတဲ့ ခပ္ျပင္းျပင္း ဝိုင္ပဲေပါ့။ ဒီဝိုင္ကေတာ့ အသီးရဲ့သဘာဝတေဆးတင္မကပဲ လူေတြျပုလုပ္ထားတဲ့တေဆး (wine yeast) ကိုအသံုးျပုျပီး အခ်ဉ္ေဖာက္တယ္။ Wine yeast ေတြဟာ သျကားကို ေကာင္းမြန္စြာ ျဖိုခဲြဲနိုင္လို့ Dry Wine ထဲမွာ alcohol percentage (12 to 13) ေလာက္ေတာ့ရိွတယ္။ Dry Wine တြင္ sugar ကိုအကုန္ျဖိုခဲြသည့္အတြက္ေျကာင့္  Sugar လက္က်န္လံုးဝမရိွေတာ့ပါ။  ထိုသို့ Sugar ကိုအကုန္ျဖိုခဲြနိုင္သည့္အတြက္ေျကာင့္ Dry Wine လို့ေခၚတြင္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။

ဝိုင္နီသည္ လူသားေတြရဲ့နွလံုးကို အားေပးေစတယ္လို့ ေဆးပညာရွင္မ်ားက ေတြ့ရိွထားပါတယ္။ အသားေျခာက္ျပုလုပ္ရာမွာလည္း အသံုးျပုၽနိုင္တယ္။ ဘယ္လိုဝိုင္မို်းပင္ျဖစ္ပါေစ သျကားပါရိွေနလို့ ဆီးခို်ေရာဂါေဝဒနာရွင္မ်ား သတိထားေသာက္သံုးသင့္ပါသည္။

ဝိုင္တခြက္ဟာ ဘယ္ေလာက္အတိုင္းအတာအထိ ေနြးေထြးမႉေပးနိုင္မလဲဆိုတာကို အလည္တေခါက္ ျပင္ဦးလြင္ေရာက္မွ လက္ေတြ့က်က်စမ္းသပ္ျကည့္လိုက္ပါ။ ေနြးျပီးရင္းေနြး၊ ေထြးျပီးရင္းေထြး၊ ေနြးေနြးေထြးေထြး။

No comments:

Post a Comment